Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. april 2014. Referansenummer: 4383

Lunge

Kols og opphold i Syden

Hei! Skriver på vegne av min mor som fikk påvist kols (mild grad) for et par år siden. Hun hadde 2 runder med lungebetennelse i fjor; den ene med behov for antibiotika intravenøst. Hun var frisk hele høsten og førjulsvinteren, men har hatt to lungebetennelser nå etter jul som har vært behandlet med ab tbl. Spørsmålet er om hva som er anbefalt når det gjelder egenbehandling medikamentelt sett? KanPrednisolon brukes når det begynner å tetne til?Hun har planlagt tur til Spania om en måned, og er naturligvis redd for å bli syk på nytt når hun er der. Ønsker generelle råd da kompetansen hos fastlege er litt blandet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols kan disponere for bronkitter og lungebetennelser. Vanligvis vil faren være størst i vinterhalvåret. Derfor er det anbefalt å ta influensavaksine hver høst og lungebetennelsesvaksine med 5-10 års mellomrom. Hvis man røyker er det svært god grunn til å slutte helt med det. Det er vanlig å gi en eller flere typer inhalasjonsmedisiner for å bedre situasjonen mest mulig. I samråd med legen kan man få råd om hvordan man kan tilpasse medisinen best mulig i forbindelse med forverrelser, samt om man skal starte kurer med antibiotika og/eller Prednisolon. Dette må tilpasses den enkelte person.

Vanligvis blir de fleste med kols bedre i pusten i forbindelse med opphold i sydlige strøk. Men noen garanti mot forverrelser er ikke mulig å gi. Derfor er det alltid viktig å ordne med en god reiseforsikring før man reiser utenlands. Da er man sikret tilstrekkelig medisinsk behandling hvis man blir syk.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar