Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. april 2014. Referansenummer: 4380

Lunge

Pusteproblemer

Jeg er på Filippinene nå. 3 uker siden kollapset jeg på flyplassen og ble sendt til sykehuset her og rett i lungemaskinen hvor jeg var en ukes tid. Fortsatt er jeg svært tungpusten og har fått et par anfall hvor jeg har trengt Oksygen. Legen nekter meg å reise ut av Filippinene uten Oksygen, og flyselskapene tar ikke med så jeg er fast her. Det jeg lurer på er. Er denne tilstanden jeg har kommet i nå permanent, eller kan jeg bli bedre. Må si at jeg røykte svært mye, men slutta tvert da jeg ble syk. Er svært fortvila nå.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er vanskelig å si sikkert hva som er årsaken til dine pusteproblemer, men det kan være en mulighet for at du har utviklet kols med emfysem. Da er det veldig bra at du sluttet å røyke. Det bidrar positivt uansett, men kan ikke snu tilstanden alene. Det kan virke som det er kommet noe i tillegg som gjør at du ble så akutt dårlig. En infeksjon i lungene kan være en mulig årsak til en slik forverrelse, og da kan lungefunksjonen bli noe bedre i løpet av noen uker etter at den er behandlet. Noen ganger foreligger også samtidig hjertesykdom som forverrer tilstanden. Hver av disse tilstandene må behandles hver for seg, og det kan ofte ta noe tid før tilstanden stabiliserer seg. Det høres fornuftig ut å ikke fly uten oksygen og ikke i en dårlig fase.  Jeg har selvfølgelig ingen mulighet for å bedømme din situasjon spesielt godt ut fra det du skriver. Forhåpentligvis er det en mulighet for at det kan bli bedre. Men du må regne med at det kan ta tid, selv med god behandling.

Vennlig hilsen og med ønske om god bedring

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar