Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. april 2014. Referansenummer: 4405

Lunge

Frisk av kols?

Vår nabo har diagnosen kols og diagnosen var 65%. Etter besøk i dag var resultat 98%. Er det mulig å bli frisk fra kols? Vår nabo har gjennom de siste 18 mnd trent regelmessig 3 ganger pr. uke. Kan vi håpe på 100% restitusjon.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hvis diagnosen er kols, er det dessverre ikke mulig å bli helt frisk igjen. Men av og til er diagnosen ikke helt sikker, og enkelte ganger kan man se at bedret medisinbruk kan bedre lungefunksjonen vesentlig. Hvis lungefunksjonen blir helt bra, kan det skyldes at det har vært en astmaliknende tilstand med tetthet i bronkiene, for eksempel etter en luftveisinfeksjon. Denne kan gå tilbake igjen. Røykeslutt kan også ha en positiv effekt ved slike tilstander. Når det gjelder trening, er dette alltid gunstig for å opprettholde en best mulig kondisjon og best mulig helsetilstand generelt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Vis alle spørsmål og svar