Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. april 2014. Referansenummer: 4391

Hjerte/kar, Lunge

Kols og hjertesykdom

Har hjertesvikt, forkalkning og lekkasje på en hjerteklaff, påvist kols. Blir fort sliten og har mistet livskvaliteten. Har tidligere vært aktiv og sprek. Hadde hjerteoperasjon - bypass i 2001. Går til kontroll på sykehus og har medikamentbehandling, men jeg lurer på hva som kan gjøres og hva kan jeg gjøre selv? Er blitt passiv pga. dette og er engstelig. Med hilsen en tidligere sprek 80 åring.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke alltid enkelt å vite hva som er den viktigste årsaken til at man får nedsatt yteevne. Samtidig forekomst av kols og hjertesykdom er relativt vanlig. I tillegg kan ofte en hjerterytmeforstyrrelse (for eksempel flimmer) gi betydelige problemer ved aktivitet. Det viktigste er å få en grundig utredning og en gjennomgang av behandlingsopplegget for både hjertesykdommen og kols. Noen ganger behandles hjertesvikt med en type medisin (betablokker) som noen ganger kan virke uheldig på livskvaliteten, selv om effekten på hjerte kan være god. Noen ganger kan dette bedres ved reduksjon av dosen, men andre ganger må man forsøke annen medisin. Dette blir ganske generelt, og passer kanskje ikke helt til din situasjon. Det beste er å ta dette videre opp med legen som behandler deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar