Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. august 2014. Referansenummer: 4986

Hjerte/kar

For høy puls av pacemaker?

Etter en hjerteoperasjon (skiftet aortaklaff og del av aorta) fikk jeg AV blokk og måtte derfor få operert inn en pacemaker, Medtronic sensa, i feb. 2014. Jeg har et rart spørsmål, jeg lurer på dersom man får innstillt pulsen for høyt ved en kontroll, kan man dø av for høy puls hvis noe slikt skjer ? Dette er et hypotetisk spørsmål, men undres om det er mulig? Håper å få et svar fra dere.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. august 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dagens pacemakere er svært avanserte makiner og kan programmeres på mange ulike måter. En pacemakers hovedfunksjon er å forhindre at pulsen blir for lav. 

Noen pacemakere fungerer slik at de leser frekvensen i forkamrene, og overfører signalet til hovedkammeret. Det er frekvensen i hovedkammeret som avgjør pulsen. Teoretisk kan man tenke seg at en pasient får en hjerterytmeforstyrrelse i forkammeret og får en svært høy frekvens der. Pacemakeren vil da kunne lede denne frekvensen ned til hovedkammeret og gi høy puls. Men dette er altså teoretisk. For i praksis har pacemakere en innebygget funksjon for å forhindre nettopp en slik situasjon. Hvis pacemakeren merker at frekvens er for høy i forkamrene, leder den ikke signalene ned til hovedkammeret. 

Jeg har ikke opplevd at en pasient har dødd grunnet for høy puls fra en pacemaker. 

mvh

Wasim

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar