Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. august 2014. Referansenummer: 5133

Kosthold

Kaffekapsler og kolesterol

Min kjære er en mann i 40-årene som tidligere har hatt et hjerteinfarkt og har blitt bypassoperert. Han går nå på blodtynnende medisiner, kolesterolsenkende medisiner og beta-blockere. Saken er at han har nylig fått en Nescafé Dolce Gusto kaffemaskin i gave av familien, før dette drakk han som oftest filterkaffe. Han drikker gjerne 3-6 kopper kaffe daglig.

Jeg har nå lest at dolce gusto kapslene inneholder 1-2% fettstoffer, mens vanlig filterkaffe kun inneholder ca. 0,2% fettstoffer, fordi de fleste fettstoffene da blir fjernet av filteret. Disse fettstoffene har jeg lest at ikke er bra for hjertet. Dette bekymrer meg. Hva mener dere eksperter? Er det greit for han å fortsette å drikke Nescafé Dolce Gusto kaffe, eller burde han gå tilbake til filterkaffe?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 01. september 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ern��ring

Hei. Kaffe inneholder fettstoffer som har en kolesteroløkende effekt. De påvirker først og fremst nivåene av LDL-kolesterol (det "dårlige" kolesterolet). 

Innholdet i kaffekapsler o.l. har ikke vært godt undersøkt. Ifølge Nestlé inneholder Dolce Gusto som du sier 1-2 % fettstoffer. Dette er mer enn vanlig filterkaffe. Undersøkelser av kaffeputer (som har et papirfilter) har funnet nivåer på lik linje med filterkaffe og pulverkaffe.

Selv om kapsler kan inneholde mer fettstoffer enn filterkaffe, inneholder kokekaffe mer enn 10 ganger mer. Fem kopper kokekaffe eller presskannekaffe per dag kan øke kolesterolnivåene med 0,2 mmol/l, men om kapselkaffe påvirker kolesterolverdiene har aldri vært undersøkt vitenskapelig.

Mitt råd er derfor å eksperimentere litt selv ved å måle kolesterolverdiene etter noen uken med Dolce Gusto-kaffe og deretter etter noen uker med vanlig filterkaffe, for å se om det er noen forskjell. 

Les mer om kaffe på våre nettsider: http://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/2014/kaffe--godt-for-hjertehelsen/ 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar