Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. august 2014. Referansenummer: 4969

Hjerte/kar

Lavgradig aortastenose

Hei. Min samboer på 63 år har hatt en kjent lavgradig aortastenose. Siste gang kontrollert i 2010, da med funn av en middelgradient på 27 mmHg og en aorta ascendens med diameter på 4 cm uten at dette sier meg så mye. Er behandlet for høyt blodtrykk og har høy hemoglobin på over 18. Er behandlet med atacand plus og albyl e 75 mg. Han har slitt med smerter i brystet idet han begynner fysisk aktivitet i en lang periode, men som går over etter en stund. Lever ellers sunt og røyker ikke, og mosjonerer.

I april i år fikk han et illebefinnende med besvimelse og ble langt inn på sykehus, der de var innom flere forskjellige diagnoser, deriblant TIA (noe de i ettertid antyder muligens ikke stemmer).

Etter denne hendelsen i april ble han satt på venting og fikk time i juli hos hjerte/kar poliklinikk med tanke på angina. Der finner de at han har alvorlig hjerteklaff-feil (alvorlig aortastenose) som bør opereres innen få uker og får beskjed om å ikke være fysisk aktiv inntil da. Altså har den tidligere diagnosen i 2010 blitt betydelig forverret.

Mitt spørsmål er: Burde ikke min samboer vært fulgt opp hvert år etter han fikk diagnosen lavgradig aortastenose for å følge utviklingen? Han har ikke vært på noen kontroll siden 2010. Personlig synes jeg ikke min samboer er fulgt opp slik han burde, og noe er oversett på veien i sykdomsbildet hans. Vi er svært engstelig og dette tar på psykisk, samt gå å vente på time for operasjon som vi synes trekker ut. Har også en datter som er kjemperedd for sin pappa. Takker så mye for tilbakemelding

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. august 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Aortastenose er den vanligste formen for klaffefeil. Det er klaffen mellom venstre hovedkammer og hovedpulsåren som rammes. Tilstanden graderes fra mild, via moderat, til alvorlig, avhengig av hvor trang klaffen er. Tilstanden er som regel progressiv, og klaffen blir gradvis trangere. Men denne prossessen vil for de fleste pasienter ta mange år. De fleste merker verken symptomer eller begrensninger i sin fysiske yteevne før den har blitt svært trang (alvorlig grad). Den endelige behandlingen er operasjon, hvor den ødelagte klaffen skjæres ut og erstattes med en klaffeprotese. 

Hvis en pasient får påvist en lavgradig aortastenose (mild grad) er det vanligvis ikke nøvendig med noen ny kontroll før 2 år. Dette fordi utviklingen går tregt for de fleste. 

Jeg har stor forståelse for deres bekymring. Samtidig er det betryggende å vite at dere nå er i systemet, og at han snart vil få behandling. I og med at dere har fått ventetid på noen uker, vil jeg anta at dette er medisinsk sett forsvarlig, og at beslutningen er tatt etter en nøye vurdering av tilstanden til mannen din. Men dersom han skulle bli verre, er det viktig at dere tar kontakt med legen deres, slik at evt fremskynding av operasjon kan vurderes. Jeg ønsker dere lykke til.

Mvh

Wasim

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar