Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. august 2014. Referansenummer: 5112

Lunge

Lungefibrose og hostestillende

Har diagnose lungefibrose og kronisk hypersensivitetsphenumi. Jeg hoster ved den minste anstrengelse, dette gjør at jeg blir svært stiv i brystkassen og sliten. Har nå fått cosylan av fastlegen, den hjelper meg. Er det farlig å gå på dette over lengre tid? ( Bruker ellers prednisolon 10 mg. daglig )

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. september 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Der ikke uvanlig at man får hoste ved lungefibrose. Prednisolon i angitt dose er vanlig å gi, og dette er en dose som man kan stå på over lengre tid. Når det gjelder Cosylan er dette en medisin som inneholder etylmorfin som nok gir den sterkeste hostedempende effekten. Vanligvis gis hostestillende over få dager. Ved en vedvarende plagsom hoste vil man prøve med den lavest mulige dose som hjelper på hosten. Brukt i anbefalte doser bør ikke dette gi noen problemer på sikt ut over de bivirkninger man eventuelt merker til daglig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar