Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. august 2014. Referansenummer: 5006

Rettigheter

Rett til sykepenger?

Går nå over på arbeidsavklaringspenger etter 50 % sykmelding et år. Søker om uførepensjon. Hva om jeg skulle bli syk? Vil jeg da bli trukket i lønn? Har vel ikke rett til sykmelding før det har gått et halvt år.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. august 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Så lenge du mottar AAP har du ikke rett til sykepenger. Men du vil få økt AAP isteden. Her er et eksempel: Du har 50 % AAP og jobber 50 %. Så blir du en periode sykemeldt 100 %. Du får da 100 % AAP.

Får du innvilget gradert uførepensjon vil du ha rett til sykepenger fra arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden. Dvs. i inntil 16 kalenderdager av gangen. For å få rett til sykepenger et helt år, må du være helt arbeidsfør i 26 uker. Er du innvilget gradert uførepensjon er det nok at du er arbeidsfør i den reduserte stillingen. Blir du sammenhengende sykemeldt mer enn 16 kalenderdager og det er mer enn 16 dager igjen til du oppfyller 26 ukers kravet, mister du de ukene som er opptjent og må starte opptjeningen på nytt.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar