Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 21. desember 2014. Referansenummer: 6195

Hjerte/kar

AV nodal reentry tachykardi

Hei. Jeg har AV nodal reentry takykardi (AVNRT) og får derfor plutselige anfall med høy puls opp til 280 slag i minuttet. Anfallene har vart fra 15-40 minutter. Hjertet mitt er strukturelt friskt. Hva er farene med dette? Hva konkret kan skje under et slikt anfall? Kan jeg få hjertestans?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 06. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Med et strukturelt friskt hjerte er det liten fare forbundet med denne tilstanden. Komplikasjoner kan oppstå dersom et anfall varer over lang tid, som flere timer eller lengre. Og særlig dersom hjertefrekvensen er veldig rask. Det kan føre til en for stor belastning for hjertet, som ikke får gjort jobben sin ordentlig. Det utløses en hjertesvikt. Risikoen for slike komplikasjoner er svært liten i friske hjerter, men er høyere hos personer som har annen hjertesykdom i tillegg. Det vil kunne være en risiko for hjertestans dersom arytmien utløser hjertekomplikasjoner. Igjen så er AVNRT heldigvis en uskyldig tilstand, og særlig hos personer med et strukturelt normalt hjerte.

Anfall kan være plagsomme i det de ofte kommer brått uten forvarsel. Dersom anfall med arytmi vedvarer lenger enn vanlig eller man har brystsmerter, tungpust eller har følelsen av å skulle besvime skal man ta legekontakt med en gang.

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar