Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. desember 2014. Referansenummer: 6146

Lunge

Behandling av bronkiektasier med protonterapi?

Kan protonterapi brukes til å fjerne bronkiektasier ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Protonterapi er en form for bestråling av særlig svulstvev. En antatt fordel med denne behandlingen er at det kan gi mindre stråledoser på omliggende normalt vev, slik at mesteparten blir konsentrert i svulsten man skal behandle. Behandlingen er ikke tatt i bruk i Norge, ut fra det jeg har funnet ut. Når det gjelder effekt på bronkiektasier (lokale utvidelser i bronkiene) har jeg ikke funnet noe om dette i litteraturen og har heller ikke hørt om det. Jeg tviler sterkt på om dette kan ha noen helbredende effekt i en slik sammenheng.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar