Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. desember 2014. Referansenummer: 6191

Hjerte/kar

Trening etter hjertestans

Hei Jeg er en mann, 66 år som hadde hjertteinfarkt med påfølgende hjertestans i 2008/09 Etter en del problemer fikk jeg innsatt hjertestarter i 2012. Jeg trener ca 6 ganger i uken, mest spinning, og makspulsen er satt til 145. Dette kommer jeg relativt lett opp i, og spørsmålet blir da om det kan være skadelig å jobbe på makspuls over lengre perioder.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. desember 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt er mosjon og trening (også av høy intensitet) en fordel for hjertepasienter, også de med ICD. Dette skal du bare fortsette med. 

Det er hovedsakelig to ting man er redd for, når det gjelder ICD og høyintensitetstrening. Det ene er at den høye intensiteten i seg selv kan utløse en hjertestans, eller en forløper til hjertestans, ventrikkeltakykardi (VT). Det er selvfølgelig individuelt hvor stor denne faren er, og avhenger blant annet av hvor mye hjertet ble skadet under infarktet. Jeg får inntrykk av at du trener veldig mye. Det tyder på at hjertet ditt tross alt er "sterkt" og fungerer bra. Da er kanskje ikke risikoen for at treningen i seg selv skal utløse VT eller hjertestans så stor. 

Det andre man er redd for er at ICDen skal misforstå, og forveksle din høye treningspuls med en farlig hjerterytme, feks VT. ICDen tar feil, og tror du er i ferd med å få en hjertestans. Da risikerer man at ICDen prøver å stoppe dette og gir det et kraftig elektrisk sjokk. Dette er i alle fall svært ubehagelig. Derfor er det viktig at du kjenner programmeringen til din ICD. Det er kardiologen din som bestemmer når ICDen skal oppfatte en hjerterytme som vanlig. Holder du deg godt under denne grensen, er det ingen fare for å få sjokk. 

For å svare på spørsmålet ditt: Det er ikke farlig for deg å holde den bestemte makspulsen over lengre perioder, så lenge den er et godt stykke unna deteksjonsgrensen for din ICD. 

Hvis du er flink til å lese engelsk, vil jeg anbefale deg denne informasjonsbrosjyren. Du finne mange svar der:

http://www.heartrhythmcharity.org.uk/Documents/Booklets/Physical_activity_for_ICD.pdf

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar