Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. desember 2014. Referansenummer: 6203

Hjerte/kar

Ute i kulden etter hjerteinfarkt

Hvor kaldt ute kan en hjerteinfarkt pasient tåle?kan han gå ca 15 minutter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når, hvordan, og hvor mye en pasient kan være utendørs avhenger av mange faktorer. Alvorlighetsgraden av infarktet er selvfølgelig viktig. En pasient med et lite infarkt vil kunne være i aktivitet raskere og med høyere intensitet, enn en annen med et stort infarkt. Andre, samtidige sykdommer (komorbiditet) betyr også en del. 

Generelt sett har vi en ambisjon om at de fleste pasienter som får et hjerteinfarkt, igjen skal kunne gjenoppta normal livsførsel etter en stund. Det gjelder også aktivitet ute på vinteren. Men det er lurt å ta visse forhåndsregler. Visse studier indikerer at vinteren kan være en ekstra risikabel tid for hjertepasienter. Det er flere som opplever angina (brystsmerter), og det er muligens også noe høyere risiko for hjerteinfarkt. Årsakene kan være både den lave temperaturen som påvirker blodårene i kroppen, men også at man gjerne går med tyngre klær, tråkker i dyp/tung snø, eller gjør fysiske anstrengelser som å måke snø. Ta derfor visse forhåndsregler:

Kle deg godt og passende i henhold til vær og temperatur. Pass på å varme godt opp, slik at du unngår plutselig og harde anstrengelser i kulden. Kjenner du symptomer på hjerteplager som brystsmerter eller tungpust, bør du avbryte. Den første perioden etter et infarkt opplever mange det som en ekstra trygghet å ha med seg følge på turene.  

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar