Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. desember 2014. Referansenummer: 6203

Hjerte/kar

Ute i kulden etter hjerteinfarkt

Hvor kaldt ute kan en hjerteinfarkt pasient tåle?kan han gå ca 15 minutter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(6)
Besvart 04. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når, hvordan, og hvor mye en pasient kan være utendørs avhenger av mange faktorer. Alvorlighetsgraden av infarktet er selvfølgelig viktig. En pasient med et lite infarkt vil kunne være i aktivitet raskere og med høyere intensitet, enn en annen med et stort infarkt. Andre, samtidige sykdommer (komorbiditet) betyr også en del. 

Generelt sett har vi en ambisjon om at de fleste pasienter som får et hjerteinfarkt, igjen skal kunne gjenoppta normal livsførsel etter en stund. Det gjelder også aktivitet ute på vinteren. Men det er lurt å ta visse forhåndsregler. Visse studier indikerer at vinteren kan være en ekstra risikabel tid for hjertepasienter. Det er flere som opplever angina (brystsmerter), og det er muligens også noe høyere risiko for hjerteinfarkt. Årsakene kan være både den lave temperaturen som påvirker blodårene i kroppen, men også at man gjerne går med tyngre klær, tråkker i dyp/tung snø, eller gjør fysiske anstrengelser som å måke snø. Ta derfor visse forhåndsregler:

Kle deg godt og passende i henhold til vær og temperatur. Pass på å varme godt opp, slik at du unngår plutselig og harde anstrengelser i kulden. Kjenner du symptomer på hjerteplager som brystsmerter eller tungpust, bør du avbryte. Den første perioden etter et infarkt opplever mange det som en ekstra trygghet å ha med seg følge på turene.  

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Vis alle spørsmål og svar