Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. desember 2014. Referansenummer: 6059

Hjerte/kar

Høy puls

Hei Jeg føler jeg har høy puls. Har vært hos legen og tatt EKG og hun fant ikke noe feil, annet enn at hjertet slo litt fort. Jeg kjøpte pulsklokke i dag, og fant ut at jeg har en hvilepuls på 130. Legen tok også noen blodprøver som jeg fikk svar på i dag. Det viste seg at det antagelig er en infeksjon, som også antagelig kommer av et jevnt og høyt koffeininntak. Jeg har skjerpet meg med koffeinet nå, men er det noe jeg burde være bekymret for? Og er det noen måte jeg kan få ned pulsen på?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være mange årsaker til høy puls. Det kan skyldes både hjerterytmeforstyrrelser, og annen sykdom i kroppen. Det er viktig at fastlegen din undersøker deg grundig for å finne evt. årsak. Jeg synes det også bør gjøres en 24 timers EKG registrering, for å se hvordan pulsen din ligger gjennom døgnet. Be fastlegen om en henvisning. 

Hvis man finner en bestemt årsak til den høye pulsen, må først årsaken behandles. Hvis det viser seg at det ikke er noen underliggende årsak, og at pulsen hos deg bare er høy, må legen ta stilling til om den høye pulsen skal behandles eller ikke. Hvis hvilepulsen din virkelig ligger på 130, er det veldig sannsynlig at det er en eller annen underliggende årsak. Og skulle det mot formodning ikke være noen spesifikk årsak, synes jeg 130 er såpass høyt at du bør behandles med pulssenkende medisiner. Dette blir en oppgave for fastlegen din, evt. i samarbeid med hjertespesialist. 

 

Mvh

Wasim

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar