Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. desember 2014. Referansenummer: 6193

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening og kols

Har fått påvist kols grad 1-2. Jeg verken hoster eller har slim, blir bare mer anpusten enn normalt ved anstrengelser. Jeg røyker ikke. Jeg går tur minst 1 gang i uken 6-7km. Jeg ønsker å trene slik at sykdommen kan bremses, men vet ikke hvordan, skulle gjerne hatt hjelp til å veilede meg Hvor kan jeg henvende meg eller hva kan jeg gjøre.

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 06. januar 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for et viktig spørsmål.

For det første er det kjempebra at du tar tak i dette! Det er påvist at fysisk aktivitet og trening kan bidra til å bremse sykdommen og lette symtomer. Og jo før du kommer i gang med dette, jo bedre. Ved kroniske luftveissykdommer slik som kols kan du få hjelp hos fysioterapeut med inviduell oppfølging og veiledning i trening dersom du skaffer deg henvisning til fysioterapi fra din fastlege, og kontakter en fysioterapeut som har avtale med kommunen - en såkalt driftsavtale. Behandlingen/ veiledningen blir da dekket av det offentlige. Hvis du vil lese mer om trening ved kols, kan du gå inn her.

Lykke til med treningen!

Vennlig hilsen Margrethe

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar