Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. februar 2014. Referansenummer: 4465

Lunge

Oksygenbehandling ved lungesvikt

Hei! Jeg er en intensivsykepleierstudent som skal skriver en prosjektprotokoll om hvilke erfaringer intensivavdelinger har med bruk av high flow nesekateter (oksygenterapi) til voksne pasienter med respirasjonssvikt type I.

Jeg finner en del studier /artikler fra utlandet om effekten av bruk av denne metoden, SpO2, respirasjonsfrekvens, PaO2, PaCo2 samt økt komfort hos pas, men vet du om hvilke erfaringer vi har med denne behandlingsmetoden i Norge? Har ikke funnet noen artikler om temaet fra Norge/Norden - tips til hvor jeg burde lete etter dette dersom det skulle finnes?

Til slutt lurer jeg på hvor kan finne statistikk om denne pasient gruppen (respirasjonssvikt type I)- blir pasientgruppen for uspesifikk, eller er det andre måter de kan klassifiseres på?
Tar gjerne i mot tips til referanser og andre nøkkelord.

På forhånd tusen takk for hjelpen :)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. februar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg kjenner ikke til hva som er gjort i Norge/Norden på dette området. Har du søkt på PubMed? Alternativt ville det trolig være nyttig å forhøre seg med anestesileger der du jobber, eventuelt på en universitetsklinikk.

Dette er registreringer som foretas ved diagnosesetting når pasienten skrives ut fra sykehus. På det enkelte sykehus vil det kunne foreligge data som kan trekkes ut av pasientjournalsystemet. Men det er usikkert om alle sykehus tar utt rapporter på dette. Alternativt kunne du kanskje forhøre deg ved kontakt til Helsedirektoratet og Kunnskapssenteret?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar