Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. februar 2014. Referansenummer: 4487

Videresending til Olav Kåre Refvem

Hei. Eg er ei dame på 55 år som etter tre spontane lungepunkteringar er frustrert og deppa over at eg er usikker på korleis eg skal forholde meg til dette. Første spontanpunktering var i desember 2006, lagt inn dren, andre gang i januar 2007, dren og deretter operasjon med rubbing for at lunga skulle feste seg. No i januar 2014 vart det lagt inn dren. Kontrollbildet viste at ei liten del av lunga ikkje er på plass. Eg er til vanleg veldig aktivitet, trenar 3-6 gangar i veka, men no veit eg ikkje kva eg kan og ikkje kan. Dei ulike legane gjer meg ulike svar. Har fått beskjed om at eg må rekne med at dette vil skje igjen, eg får ulike svar på korleis eg skal forholde meg, alt frå full fart til at eg ikkje skal kunne trene hverken styrke eller jogging på minst eitt år. Kva er rett? Det er snakk om livskvalitet. Eg brukar å delta på ein del løp, både landevegen og motbakke, så dette var nedtur. Hadde håpet eg skulle få litt oppfølging og rettleiing vedk dette. Eg har lest ein del på nettet, men blir berre meir frustrert. Kan nokon svare meg så er eg veldig takknemlig.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. februar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er forståelig at du blir frustrert. Dette er jo ikke helt enkelt for legene heller. Det trenger ikke være noen sammenheng mellom fysisk aktivitet og ny kollaps av lungen. Men når du puster svært kraftig ved fysiske anstrengelser, er det nok rimelig å tenke på muligheten av at ting kan skje. Men oftest skjer slike kollapser helt spontant, uten foranledning. Jeg tror det er umulig å gi deg en absolutt avklaring på dette. Men en rimelig grad av fysisk aktivitet er fornuftig og sunt. Og det har gått lang tid mellom disse episodene som du beskriver. Den første tiden vil det nok være lurt å være litt tilbakeholden, og så øke forsiktig på etterhvert.  Noe mer presis tør jeg ikke være.

Håper dette var til litt nytte for deg! Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar