Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. februar 2014. Referansenummer: 4472

Lunge

Undersøkelser ved kols

Hei,
Jeg sitter å skriver en innleveringsoppgave på sykepleierstudiet, men trenger litt hjelp. Jeg skal skrive om aktuelle blodprøver og undersøkelser en kan gjøre på pasienter med alvorlig KOLS, men dette er undersøkelser og blodprøver etter at pasienten er diagnostisert med KOLS. Det hadde vært veldig fint om dere kunne ramset opp en del punkter som jeg kunne sett nærmere på når det kommer til dette. Det eneste jeg har klart å finne ut av til nå er blodprøver for å finne ut av oksygeninnholdet i blodet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. februar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for spørsmålet!

Jeg synes det kan være lurt å se på alfa-1-antitrypsin i blodprøve for å sjekke om det finnes arvelig enzymmangel som medvirkende årsak til utvikling av emfysem ved kols. Da vil lungefunksjonen kunne bli ganske dårlig etterhvert. Ellers vil blodprosent/hemoglobin være sentral for å se om den kan være patologisk forhøyet på grunn av for lavt surstoffnivå i blodet. Du har allerede nevnt blodgass undersøkelse i arterielt blod for å vurdere oksygeninnhold og kullsyreinnholdet samt pH. Av undersøkelser forutsetter jeg at spirometri er gjort for å stille diagnosen. Det kan også være nyttig å foreta reversibilitetstesting på spirometeret etter inhalsjon av medikament som man ønsker å vite effekten av. I tillegg kommer TLCO-undersøkelse og body-box-undersøkelse. Rtg.bilde av lungene og etterhvert også CT (HRCT) for å vurdere graden av emfysem er vanlig for å gi en best mulig vurdering. I forbindelse med forverrelser tas gjerne infeksjonsstatus (blodprøve med bl.a. CRP,SR,hvite).

Dette er nok det viktigste. Håper du kan bruke det, og lykke til med oppgaven!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar