Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. februar 2014. Referansenummer: 4469

Lunge

Oljedamp på arbeidsplassen

Hei! Hvordan vil dere si at oljedamp fra type oljer som Brayco og Oceanic wh443 påvirker respirasjonsystemet vårt? Jeg jobber i et verksted hvor disse oljene brukes en god del. Det står en del oljefat(åpne) med denne type olje i som damper. Man kan kjenne hydralikkolje dampen i lokalet når man kommer om dagene. Enkelte har reagert med neseblod og utslett, men det er når det er skikkelig ille, og de er ganske så ømfintlige for sånt. Lokalet holder ca 20 grader jevnt over. Hva gjør denne dampen med helsa vår?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. februar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det skal finnes tilgjengelige dataark for alle kjemikalier som brukes på en arbeidsplass. Det er et krav fra Arbeidstilsynet og finnes sikkert der du jobber. Her står det angitt sammensetningen og mulige farer ved bruk. I det som jeg har kommet over av dataark (via Google)for de aktuelle oljer du nevner, er det nevnt at de blant annet kan virke irriterende på hud og slimhinne, og det kan jo passe med de plagene du forteller om blant arbeidskolleger. Skadeeffekter av oljedampen er for øvrig avhengig av konsentrasjon i luften og derved også av hvor god ventilasjonen er i lokalet. Bedriftshelsetjenesten skal være orientert om slike forhold. Det beste vil nok være å gå veien om verneombudet eller tillitsvalgte for å få belyst saken nærmere.

Håper svaret kan være til litt hjelp!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar