Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. februar 2014. Referansenummer: 4501

Videresending til Olav Kåre

Jeg er kolssyk og har prøvd å slutte å røyke lenge uten hell. Kan E-sigaretten være et alternativ for meg??

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er nok mange andre som spør om det samme. E-sigaretten inneholder nikotin, men man unngår tjære som finnes i sigarettene. Likevel er det andre stoffer, og man vet ennå lite om disse. Det er usikkert om E-sogaretten vil være noe sikkert middel til røykeslutt. Det er mange som fortsetter med både vanlig røyk og E-sigarett, og da er man kanskje like langt. Omsetning av E-sigarett i Norge er til nå ikke lov. Det er usikkert hva som blir resultatet hvis EU pålegger Norge å ta den inn, men det kan tenkes at man vil pålegge restriksjoner i omsetningen. Fra legehold vil man nok anbefale nikotinplaster og eventuelt andre aktuelle medisiner som brukes i røykeavvenning, ofte med godt resultat. Imidlertid kan det være avgjørende å gå på et røykeavvenningskurs samtidig. Sammen med en god motivasjon er dette ofte vellykket. Jeg håper du lykkes, for røykeslutt er det aller viktigste for å stoppe videre utvikling av kols.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar