LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.
Spørsmål innsendt 28. januar 2014. Referansenummer: 4503
Kosthold
Brokkoli og Marevan
Har lest om brokkolisuppen, men skal ikke vi med forkammerflimmer begrense brokkoliinntaket på grunn av K-vitaminene som kan ødelegge effekten av Marevan?
Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring
svarer
Besvart
28. januar 2014
Hei! Det er riktig at brokkoli er en kilde til vitamin K, og pasienter som bruker Marevananbefales å passe på K-vitamininntaket. Det er godt å høre at du er klar over dette!
Man trenger ikke å unngå mat med K-vitamin fullstendig hvis man bruker Marevan, men det er viktig at man ikke plutselig øker inntaket. Et plutselig økt inntak av vitamin K kan hemme effekten av Marevan. Derfor er det viktig at du har et mest mulig stabilt inntak av vitamin K fra kosten.
Andre grønnsaker med mye K-vitamin:
bladsalater (som romano og rucola)
brokkoli
grønnkål
japanske alger
kål
nesler
rosenkål
spinat
Selv om du spiser mye av noen av disse matvarene, er det ikke sikkert at du trenger å endre kostholdet dersom du alltid har spist det. Men dersom du ønsker å spise enda mer av dem, må du diskutere dette med legen slik at han/hun kan følge det opp ved for eksempel å endre doseringen.