Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 14. januar 2014. Referansenummer: 4531

Lunge

Langvarig hoste

I ca ett år har jeg hatt en plagsom hoste. En lege konstaterte bronkitt og jeg fikk antibiotika og ble bedre en periode, men hostingen har fortsatt, særig som en tørrhoste når jeg skal sove. Jeg fikk anbefalt acetylcystein og den har stanset hostingen når jeg legger meg og jeg har fått kraftige hosteanfall om morgenen. Av og til så kreaftige at jeg blir svimmel. Jeg får da opp store geleaktige slimklumper. Jeg hoster fortsatt gjennom dagen.
Jeg har vært skeptisk til å sette i gang nye antibiotika kurer. Hva kan dette være og hva bør jeg gjøre.
Kan dette problemet bli sterkere på grunn av en svekket hjertefunksjon?
Jeg hadde infarkt og ble blokket opp og stentet for fire år siden. Jeg har vært plaget med atrieflimmer og flutter siden den gang. Har vært til en ablasjon på Varedklinikken (utmerket behandling) og står nå på venteliste til ny ablasjon / pacemaker på Feiringklinikken.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. januar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Stadig hoste gjennom et helt år kan være tegn på lungesykdom. For å komme videre bør det først gjøres en lungetest (spirometri) og et røntgenbilde av lungene. Acetylcystein kan være bra fordi det kan gi løsere slim og mindre hoste. Imidlertid er det kanskje andre medisiner som kan hjelpe bedre på symptomene. Men da må man finne ut litt mer om årsaken. Det kan best skje ved at man får testet lungene nærmere. Symptomene trenger ikke ha noe å gjøre med hjertefunksjonen, selvom hjertevikt enkelte ganger kan gi hoste. Men seigt slim tyder mer på lungesykdom. Hvis det er farge på slimet, er det ofte grunn til å behandle med antibiotika. Ellers ikke. Kanskje en ide å få en vurdering hos lungelege?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar