Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. januar 2014. Referansenummer: 4522

Hjerte/kar

Lav puls

Hei! Jeg er en ung, ganske høy og slank mann, som i det siste har begynt å bli bekymret for om hvilepulsen min er for lav. Vet jo at lav puls i utgangspunktet kan være positivt, men hva mener du er for lavt? Jeg har målt den til så lavt som 48 (liggende i sengen), mens sittende er den som regel rundt 60, som jo er normalt.

Jeg vet at godt trente personer kan ha veldig lav hvilepuls. Selv har jeg trent jevnlig på fritiden i ca. 3 år, men vil ikke si jeg er noen atlet. Men er i god form, og løping er ikke noe problem for meg. Blir heller ikke svimmel eller noe sånn. Men når jeg ser at jeg har en puls under 50, blir jeg lett engstelig og anspent.

Det jeg lurer på er: Når synes du at alarmklokkene bør begynne å ringe? Er det noen vits i å gå til lege med dette, eller er dette bare helt normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lav puls er ikke nødvendigvis noen tegn på sykdom. Pulsfrekvens bestemmes både av genetikk og av trening. Visse medisiner kan også redusere pulsen. 

Så lenge du ikke har noen plager som svimmelhet, ustøhet, nærbesvimelser eller besvimelser, er det ingen grunn til å bekymre seg. Lav puls er generelt forbundet med god hjertehelse. 

Iblant kan lav puls skyldes hjertesykdom, men dette er svært uvanlig hos unge mennesker. Uansett kan kan legen din enkelt avklare det med et EKG. En ide kan også være å gjøre et 24-timers EKG. Da kan legen din se nøyaktiv hvor lav pulsen din blir på natten, og hva slags rytme du har når den er lav. Er det kun en vanlig hjerterytme (sinusrytme) som går litt tregt er det ingen ting å bekymre seg for. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lege

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar