Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. januar 2014. Referansenummer: 4546

Lunge

Kols og trening

Hei. Har fått konstatert Kols type II. Jeg har forstått at jeg ikke kan bli verre, men heller ikke bra. Hva slags grader finnes av Kols? Hva er den beste formen for trening? Ok bare å gå turer i skogen?.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. januar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols kan graderes etter målt lungefunksjon fra grad I til grad IV, hvor grad IV er den med mest redusert lungefunksjon. Det er riktig at kols ikke blir bra igjen, men man hindrer videre utvikling ved å unngå eksponering for kraftig forurenset luft, enten fra tobakksrøyk, men også på arbeidsplassen og andre steder man oppholder seg over tid. Det er viktig å trene for å opprettholde best mulig kondisjon, og det bidrar til å redusere pusteproblemene ved anstrengelser slik at man greier mer. All bevegelse er bra, og må tilpasses den enkelte ut fra forutsetninger og interesse. Det høres veldig bra ut med turer i skogen, gjerne flere ganger i uken. Men det kan være lurt å legge inn etapper med økt intensitet slik at man blir litt andpusten. Det øker effekten av treningen. Likevel er det viktigste at man holder seg i fysisk aktivitet og tilpasser den slik at man synes det er positivt og ikke et ork.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar