Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. januar 2014. Referansenummer: 4544

Hjerte/kar

Familiær hyperkolesterolemi

Hei

Når far har familiær hyperkolesterolemi, hva bør man så gjøre i forhold til barna og oppfølgning? Bør de også følges opp i forhold til kolesterolnivå, og fra hvor tidlig alder? Har også hørt noe om gentesting i forhold til arvelighet. Bør barna testes for det?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 08. januar 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmål fra deg

Familiær hyperkolesterolemi er en genetisk forstyrrelse av kolesterol hvor man har høye verdier av kolesterol i blodet fra barnealder av. Det gir en økt risiko for å utvikle hjerte-/karsykdom i ung alder. Det er mange ulike "genfeil" (mutasjoner) som kan gi tilstanden og mange av dem kan man nå teste for ved å ta en blodprøve, en gentest. Dersom man har familiær hyperkolesterolemi er det 50 % sannsynlighet for at tilstanden nedarves videre til egne barn. Om man får påvist tilstanden har man rett til og bør få henvisning til genetisk veiledning for å ta stilling til evt testing av egne barn. På grunn av den økte risikoen for hjerte-/karsykdom ved denne tilstanden er det vanlig å følge opp rammede personer med jevnlig måling av kolesterolverdier samt starte medikamentell behandling for å få kolesterolet ned. Klikk her om du vil ha mer informasjon.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar