Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. januar 2014. Referansenummer: 4518

Hjerte/kar

Symptomer på høyresidig hjertesvikt

Kva er symptomene på høgresidig hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 19. januar 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen. Når hjertets pumpeevne er så nedsatt at kroppens behov for blodtilførsel ikke blir dekket, kalles det hjertesvikt.Symptomene er avhengig om hjertesvikten rammer høyre eller venstre hjertehalvdel.Ved høyresidig hjertesvikt hoper blodet seg opp i venesystemet og det oppstår hevelser i bena. På grunn av denne væskeopphopningen vil man også få en vektøkning. Mageomfanget kan øke på grunn av at leveren og milten forstørres og hvis væske siver ut fra kapillærene( kroppens tynneste blodårer) kan det gi væske i bukhulen og på lungene.Fordi kroppen ikke får nok oksygen vil man føle seg trøtt og få nedsatt fysisk kapasitet, og ofte merker man at man må opp om natten for å late vannet.

Dersom legen mistenker at du har hjertesvikt, vil du bli henvist til ultralyd av hjertet.

Hilsen Inger

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar