Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. januar 2014. Referansenummer: 4508

Lunge

Papirstøv og lungesykdom

Har jobbet i snart 20 år i fabrikk som produserer papir. Når solstrålene titter igjennom så er det temmelig ille å betrakte den lufta som vi puster inn år ut og år inn. Det er dessuten skiftarbeid. Støvet er for det meste fiber som løsner fra papiroverflaten, samt en del vanndamp.Noe kjemikalier vil det nok også være i det støvet, fra bl.a. blekeprosess. Finnes det noe materiale om hvorvidt innpust av så 'store' mengder papirstøv kan påvirke lungene ? Jeg kjenner ikke til noen overhyppighet av lungesykdom på bedriften hverken nå eller tidligere.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

(1)
Besvart 26. januar 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Forskere har begynt å interessere seg mer for luftkvalitet på ulike arbeidsplasser for å finne ut hvorfor kols har blitt en folkesykdom.Det forskes nå mye på yrkesrelatert lungesykdom. For noen år siden undersøkte forskere fra Rikshoptalet spyttet fra papirarbeidere for å se om kols kan fanges opp i et tidlig stadium og forebygges. De fant ut at i forbindelse med tørking av papirmasse ble det slynget fuktige aerosoler rundt maskinene. Disse aerosolene inneholder levende og død sopp, bakterier og andre stoffer. De som arbeider i dette miljøet hadde økt tendens til betennelse i luftveiene,  og det kan være forløper til kols ,mente forskerne. De fant videre ut at det var dem som var mest utsatt for aeorosoler som var mest plaget med betennelse, de som arbeidet delvis i et miljø med aoersoler og papirstøv var  mindre  utsatt og de som bare arbeidet med papirstøv ikke avvek fra kontrollpersonene. Jeg kjenner dessverre ikke til annen forskning angående papirstøv. Får man symptomer er det viktig å la seg teste slik at man kan bremse utviklingen av kols.

Hlsen Inger

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Vis alle spørsmål og svar