Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. januar 2014. Referansenummer: 4534

Hjerte/kar

Bivirkninger av kolesterolmedisiner

Hei.
Bivirkninger av kolesterolmedisiner.
Har i siste halvår hatt noen opplevelser som gjør meg usikker på medisinene jeg bruker.
Jeg har fikk hjerteinfarkt sommeren 2005,og fikk satt inn en stent. Ytterligere en stent måtte settes inn høsten samme år (Feiring). Etter behandligene er jeg medisinert med 1 stk Lipitor 80 mg + l stk Albyl E 75mg. Lipitor ble etterhvert byttet til Zocor av min fastlege, apoteket byttet Zocor med Simvastatin, og dette gikk greit.Kolestrolnivå før hjerteinfarktet var stabilt på 7, men har nok en del ugunstige gener. Etter medisinering har nivået vært +/-3, og jeg har vært i bra form og har trener jevnlig. Våren 2013 meldt jeg meg frivillig til å delta i utprøving av medisiner som skal forebygge hjerteinfarkt. Etter to test- og intervjurunder ved Lillehammer sykehus, viste prøvene at jeg ikke hadde høy nok verdi på en spesiel kolesteroltest, og derved uaktuell deltager.
Ble anbefalt å gå tilbake på Lipitor av kontakten ved sykehuset. Min fastlege sa seg enig i dette, men apoteket anbefalte erstatningen Atorvastatin, som da akkurat hadde kommet på markedet. Disse tablettene gav meg noen magesmerter/luftsmerter. Fastlege bestemte så at Lipitor, ikke skulle byttes ut med erstatningsproduktet.
Etter anbefaling har kolesterolsenkende medisiner blitt tatt om kvelden ved sengetid hele tiden. Utover sommeren, høsten og fram til jul 2013 fikk jeg etterhvert en del ubehag som ble verre og verre:Halsbrann, dårlig søvnkvalitet og munntørrhet. Sistnevnte gjorde at jeg måtte drikke vann mange ganger om natten. Munnen føltes "som sandpapir",tilogmed tennene vonde føltes i den siste tiden. Luktesans og smak ble mer og mer redusert.
Dagsformen ble stadig dårligere, men koblet ikke ubehagene mot medisinene før jeg leste om munntørrhet. Som ett forsøk sluttet jeg med Lipitor i to dager og munntørrheten og de andre plagene ble mindre. Apoteket anbefalte meg så igjen å prøve Atorvastatin. Har nå prøvd disse igjen,og i tar disse om morgenen nå, og de gir mindre ubehag. Dagsformen min har etterhvert bedret seg betraktelig. Oppsummerer nå siste halvårs erfaringer og sitter med en noen spørsmål:Kan det være andre bivirkninger av medisinene som ikke gir direkte merkbare symptoner? Er tablettene for sterke, burde de reduseres til f eks 60mg. Hva er egentelig forskjellen på Lipitor og Zocor? Er det andr kjente bivirkninger av kolesterolmedisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Kunnskapen rundt kolesterolsenkende medisiner, blant fagfolk kalt statiner, har endret seg mye de siste årene. Store studier viser at disse medisinene er veldig gunstige for pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt. De reduserer risikoen for både nye infarkter og tidlig død. Det viktigste er at du som har gjennomgått et hjerteinfarkt, bruker en eller annen type statin. Hvilken type du bruker er mindre viktig. 

Alle medisiner har bivirkninger. Noen pasienter opplever mer bivirkninger enn andre. Ved behandling med en medisin må legen og pasienten alltid veie fordelene av effekten opp mot ulempene av bivirkningene. Noen pasienter vil akseptere visse bivirkninger, så lenge fordelene ved behandlingen er store. For andre blir bivirkningene så plagsomme at livskvaliteten forringes. Da er det liten trøst at "medisinen egentlig hjelper". 

Når det gjelder statiner, så finnes det mange ulike alternativer. Simvastatin (Zocor) og atorvastatin (Lipitor) er to av mange. Noen pasienter opplever bivirkninger men en type, men ikke en annen. Derfor er det viktig at du prøver deg litt frem sammen med legen din og finner den typen som passer deg best. Dose/styrke kan også ha noe å si, og for noen kan det hjelpe å redusere dosen. 

Når det gjelder ikke-merkbare bivirkninger av statiner, så er forhøyet blodsukker og forhøyede leverprøver verdt å nevne. Du kan enkelt sjekke hos legen din om du har noen av disse. Men merk, de fleste pasientene får ikke disse bivirkningene. 

Lipitor og Zocor tilhører begge statin-familien. De har ganske lik virkningsmekanisme, og forskjellene er på molekylnivå.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lege

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar