Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. juni 2014. Referansenummer: 4805

Lunge, Rettigheter

Aldersgrense ved lungetransplantasjon

Er snart 60 år og har fibrotiske lunger. Har god utdanning, jobb, familie og mange interesser, men sliter etter hvert med å henge med i de fleste daglige aktiviteter. Vil ha behov for nye lunger om ikke mange år, men hørere at det er aldersgrense på lungetransplantasjon i Norge og det til og med en grense på utrolige 60 år. Denne aldersgrensen gjelder ikke for noen andre organer en måtte ha behov for og ingen andre land har en slik aldersgrense. Er ikke dette norsk alders diskriminering? En er vel ikke gammel (medisinsk sett) når en er 60 år, er en det? Har ikke feilet meg noen ting ellers, bortsett fra lungene, i hele mitt liv og har en ellers godt fungerende kropp og andre organer fungerer godt. Kan en som norsk søke om transplantasjon i andre land? Skjønner godt at det ikke er organer nok til alle og at en derfor kan risikere å dø på venteliste, men å ikke få mulighet for å komme på en venteliste i det hele tatt fordi en er blitt 60 år virker for meg som å skulle tilhøre tidligere historiske tider. Skjønner at det handler om prioritering, men det er jo ikke nok av andre organer til alle heller, men det opereres ikke av den grunn med en slik aldersgrense. Er det rart at jeg undres og også føler meg litt støtt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. juni 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det er riktig at man i Norge opererer med denne aldersgrensen. Det er nok fordi man likevel vil prioritere et svært begrenset tilbud av lunger til de som fortsatt er blant de "yngre". Jeg er enig med deg i at 60 år ikke er gammelt og at mange fortsatt er spreke til de er langt eldre enn det. Jeg kan godt forstå din frustrasjon. Når det gjelder søknad til andre land er det nok ikke noe som den norske staten vil betale for, særlig ikke hvis dette er et tilbud som man ikke gir i Norge. Men det beste svaret her får du nok ved å henvende deg til Rikshospitalet direkte.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar