Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. juni 2014. Referansenummer: 4749

Hjerte/kar

Iskemi, infarkt og angina

Hei. Jeg skal ha eksamen i sykdomslære den 18. juni og jeg sliter litt med å forstå forskjellene på endel ting, og håper at du kan forklare meg dette på en enkel og forståelig måte. Jeg forstår ikke hel forskjellen på iskemi, hjerteinfarkt og angina pectoris. Er iskemi og hjerteinfarkt det samme? Eller er iskemi en fellesbetegnelse på all sykdom i hjertet, også er hjerteinfarkt en av disse sykdommene? Vennlig hilsen, Marlene Hiis - Sykepleistudent

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for dette spørsmålet!

Iskemi, angina og infarkt er litt forskjellige ting og jeg skal prøve å forklare det på en enkel måte. 

Iskemi betyr at blodtilførselen til et organ eller vev (feks hjertemuskel) hindres. Dette medfører at vevet ikke får tilgang til oksygen og andre næringsstoffer som blodet skulle hatt med seg. Iskemi er altså en tilstand. 

Infarkt betyr at organet/vevet som ble utsatt for iskemi (dvs fikk sin blodtilførsel blokkert) tar skade. Cellene blir ødelagt og dør. Infarkt er altså et resultat av iskemi. Skal man minke skadene av et infarkt må man åpne opp for blodtilførselen igjen. Det er det man gjør når man "stenter en blodåre". 

Angina er et symptom. Angina betyr "smerte", og angina pectoris betyr "brystsmerte". Angina er altså det symptomet pasienten kjenner når hun eller han har iskemi. 

Håper dette var oppklarende. Lykke til på eksamen!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar