Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. juni 2014. Referansenummer: 4665

Lunge

Pustemaskin ved KOLS

Hei, er lungeemfysem og lungeartrose det samme? Kan en ha nytte av pustemaskin hvis en har diagnosen kols og lungeemfysem? Min far på 75 har denne diagnosen med ca 30 prosent lungekapasitet. Han har tidligere hatt et opphold på Glireklinikken. Jeg synes forferdelig å se hvordan dette sliter på ham døgnet rundt både fysisk og psykisk . Forferdelig å føle at en ikke får puste - hva kan vi gjøre for å hjelpe? Mvh fortvilet datter

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(9)
Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har stor forståelse for din fortvilelse. KOLS kan være en tøff sykdom og det er vanskelig å se sine nære og kjære lide. 

Behandling av KOLS består av ulike trinn/stadier. Hva en pasient skal bruke vil avhenge av alvorlighetsgraden av sykdommen. Røykeslutt og inhalasjonsmedisiner hjørnesteinen. Noen kan være så syke at de må ha kontinuerlig oksygentilførsel. Disse pasientene har oksygenmaskiner hjemme. 

De aller sykeste kan ha behov for pustemaskin hjemme (bipap). Dette må i så fall bestemmes av en lungespesialist. Jeg vil anbefale dere å oppsøke lungelegen til faren din og spørre spesifikt of dette kan være et alternativ for ham. 

Lykke til. 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Vis alle spørsmål og svar