Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. juni 2014. Referansenummer: 7783

Grunnleggende sykepleie til kolspasient

Hva er grunnleggende sykepleie til en pasient som har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 21. mai 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei og takk for ditt spørsmål til kolslinjen!

Det er ikke enkelt å svare kort på ditt spørsmål om hva som er grunnleggende sykepleie til en kolspasient, men vi prøver på et ikke altfor omfattende svar, også må du bare ta kontakt med kolslinjen på telefon for mer utdypende informasjon. Kolssyke kan oppleve en stor variasjon av begrensninger, og behovene vil derfor variere i forhold til hvor stor del av lungene som er rammet, og hvordan lungene er rammet. Nedenfor er noen punkter som vi vet er viktige områder å fokusere på i forhold til kolspasienter.

Oppfølging av medisiner og spesielt fokus på om de klarer å få i seg inhalasjonsmedisiner på riktig måte. Se studier på inhalasjonsmedisiner på helsebiblioteket, Norsk sykepleierforbund og aktuelle fagartikler.

Riktig ernæring er viktig, ikke eget kosthold for kolssyke, men vektnedgang for de som veier for mye og kaloriberikende kost for de som veier for lite.Det er faktisk en del av de med langkommet kols som veier for lite fordi så mye av energien går med til pustearbeidet. Motivere for livsstilsendring f.eks. røykeavvenning, trening og kosthold. Noen kolssyke kan ha behov for tilførsel av oksygen og da blir det viktig å følge opp/observere surstoffmengde og evt. bivirkninger ved oksygenbruk.

Det å vite at en del kolssyke kan slite med skyld/skam, da de kan ha påført sykdommen selv gjennom bruk av tobakk. Hvordan kan vi som helsepersonell imøtekomme disse belastende følelsene? Depresjon/angst er også ofte påvist som tilleggslidelser hos kolssyke. Hvordan forholder vi som helsepersonell oss til det psykiske aspektet som følger med? Vite noe om mulighetene ved lungerehabilitering.

Som tidligere nevnt er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med kolslinjen for mer utdypende informasjon telefon 800 89 333.

Med beste hilsen fra

Hilde sykepleier på kolslinjen

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar