Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. mai 2014. Referansenummer: 4370

Lunge

Gradering av kols

Hei
Lurte på gradering av Kols,da det er blitt sagt at jeg har grad 2.

mvh Jan Roger

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 08. mai 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.

Kols blir delt inn i fire stadier :

Stadium I: Mild kols- mild begrensing i luftveiene. Vanligvis , men ikke alltid kronisk hoste og økt slimproduksjon. På dette stadiet er man oftest ikke klar over at det er noe galt med lungene.

Stadium II: Moderat kols- forverring av forsnevringen i luftveiene. Økt tungpustethet og forverring av almenntilstanden med økende hoste som påvirker livskvaliteten. Man merker nå tydelig at det er noe feil med pusten.

Stadium III: Alvorlig kols- ytterligere forsnevring av luftveiene. ��kt tungpustethet, gjentatte perioder med forverrelser( eksaserbasjoner) som ytterligere påvirker livskvaliteten. Mange faller ut av yrkeslivet.

Stadium IV: Svært alvorlig kols- alvorlig luftstrømsbegrensing. Oksygenbehandling er ofte nødvendig.

Du kan lese mer om kols på våre nettsider. Selv om man aldri blir helt frisk  av sykdommen, er det mye du kan gjøre for å bremse utviklingen .

Med vennlig hilsen

Inger

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar