Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. mai 2014. Referansenummer: 4356

Lunge, Rettigheter

Erstatning for sykdom pga. alfa-1-antitrypsinmangel?

Hei,

Jeg har Alfa A1 og kraftig Kols. Jeg er 46 år, har jobbet i tungindustri i 26 år og er eks-røyker. Nå uføretrygdet siden 2009.

Jeg har ett spørmål her. Er det noen med Alfa A1 som har søkt Staten for erstatning fordi prøver som påviser Alfa A1 ikke blir tatt ved fødselen eller tidlig barnealder Prøver på Alfa A1 blir ikke i Norge tatt før du allerede er alvorlig lungesyk.

Jeg fikk påvist Kols i 2004, og på et opphold på Glittre i 2006 ble det tatt en blodprøve som påviste Alfa A1 - Antitrypsinmangel hos meg. Jeg vet at i andre land er dette innført med prøver av nyfødte barn. Og i Norge har ikke helsepolitikerne forstått fordelene med tester av Alfa A1 i tidlig alder, som et stort forebyggende og kostnadsbesparende tiltak.

Håper dere kan svare meg på dette. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Alfa-1-antitrypsinmangel er medfødt og arvelig. Det er i Norge ikke bestemmelser som sier at dette bør tas rutinemessig, og det tas derfor bare i bestemte situasjoner på klinisk grunnlag. Bakgrunnen er nok blant annet at det i dag ikke er anerkjent effektiv behandling for dette. Men tilstanden disponerer for utvikling av emfysem og kols. Faren for dette øker ytterligere ved røyking og eksponering for skadelige stoffer og støv som også disponerer for kols til vanlig.

Jeg kjenner ikke til at noen har prøvet en slik sak mot Staten. Om det vil føre frem er et juridisk spørsmål. På den annen side blir det en avveining fra Staten om den ønsker å innføre en slik rutine. En slik sak ville nok etterhvert ende opp i Prioriteringsutvalget for vurdering.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar