Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. mai 2014. Referansenummer: 4354

Fysisk aktivitet etter stenting (PCI)

Hei.Fekk satt in stent i ei åre på mandag.
Gjekk gjennom pulsåre i høgre armen og gjorde jobben.
Kan eg bruka armen under full belastning?
Tenkte og ta meg ein padletur på Søndag.
Det er nokså anstrengende både på armane og hjertet.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 15. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei.

I forhold til armen man har stukket i anbefaler man generelt at man unngår hard fysisk aktivitet de første 2 dagene etter undersøkelsen/behandlingen. Dette for å unngå at det begynner å blø fra innstikksstedet. Etter to dager kan man prøve seg fram med aktivitet. Dersom en aktivitet medfører betydelig smerter eller ubehag bør man unngå dette, og kontakte lege om det vedvarer.

En annen sak er i hvilken grad hjertet tåler hardere fysisk belastning. Anbefaling om fysisk aktivitet avhenger av om man har hatt et hjerteinfarkt eller ikke, om hjertet har normal funksjon eller ikke. Etter et hjerteinfarkt bør man de første ukene kun drive fysisk aktivitet på lett til moderat intensitet (man kan snakke uanstrengt under aktiviteten). Uten hjerteinfarkt er man mindre restriktiv og man kan belaste hardere. Det er i begge tilfeller viktig å varme opp før en aktivitet, starte rolig og øke intensiteten gradvis under en enkelt aktivitet. Det er også viktig å trappe gradvis ned ved avslutning av aktiviteten. Når man skal starte å være fysisk aktiv igjen er det uansett lurt å begynne forsiktig med korte og lette økter. Så kan man etter hvert gradvis øke lengden og intensiteten på øktene, og øke den totale mengden med aktivitet. Dette er veldig generell informasjon, så du må selv vurdere om en padletur er for tidlig å gjennomføre for deg. Flott at du er opptatt av å være fysisk aktiv, det er, med få unntak, bra for hjertet!

Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar