Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. mai 2014. Referansenummer: 4374

Lunge

Gir astma økt fare for kols?

Hei!

Eg er ei jente på 19 år som har ein far med KOLS. Han har hatt det så lenge eg han hugse. Eg har sjølv astma, men det vart ikkje påvist før for eit år sidan. Astmaen min har alltid vore der, men med dei siste åra har det blitt verre, ikkje gale, men forverra slik at det er nøydsynt med medisin før trening osv. Far min påstår at han ikkje har røyka seg til KOLS, men derimot det at han alltid har hatt sjukdomen. Eg er usikker, for eg veit at han røyka litt i sin ungdom. Ikkje mykje, men litt. Det vil seie, han røyka ikkje nok til at det kunne gjort så mykje skade at han hadde fått KOLS av det. Problemet her derimot er at han i sin ungdom fekk beskjed av legen at han hadde astma. Dette gjekk han og trudde til han vart rundt 30, for då byrja lungekapasiteten å svikte meir og meir merka han. Han fekk då påvist KOLS og er dagleg ekstremt avhengig av medisinane sine. (Han er no 52). KOLSen blir berre verre og verre, og eg er ekstremt bekymra og redd for han no som åra byrjar å gå svært fort.

Så mine spørsmål er då; Går det an å bli født med KOLS? Isåfall, er det arveleg? For då er det vel store sjansar for at eg også får KOLS når eg blir godt vaksen?

Helsing bekymra jente 19

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. mai 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols hos nyfødte er nok i en helt annen kategori enn den vi snakker om blant voksne. Kols opptrer bare unntaksvis før fylte 40-45 år. De vanligste årsaker er tobakksrøyking og skadelig eksponering  i forbindelse med yrket, vanligvis i form av forskjellige typer støvpåvirkning. Mennesker har forskjellig disposisjon for å utvikle kols ut fra arvelige forhold. Astma påvises ofte i barnealder, men ikke sjelden også senere i livet. Senere års forskning har vist at astma kan gi økt sjanse til å utvikle kols senere i livet. Jeg tolker det slik at man vil være mer følsom for skadelig påvirkning enn andre, men ikke at man automatisk utvikler kols som voksen. Oftest vil dagens medisiner gi god effekt på lungefunksjonen. I noen familier kan man påvise mangel på antitrypsin, og dette disponerer for utvikling av emfysem og svekket lungefunksjon.

I praksis vil det beste være å unngå røyking og annen langvarig skadelig påvirkning som kan ramme lungefunksjonen. Valg av yrke kan da være viktig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar