Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. mai 2014. Referansenummer: 4351

Smertebehandling ved inngrep

Hei, jeg er en kvinne på rett over 40 - hadde en ablasjonsbehandling (flimmer, flutter) i fjor og skal ha en til nå snart. Jeg var overhodet ikke redd sist, men syntes jeg hadde svært dårlig effekt av de beroligende medisinene - følte meg vel heller litt mer årvåken enn vanlig. Jeg synes også det var veldig vondt deler av tiden (deler av tiden da de brant i venstre atrium, og da de gikk gjennom hjerteveggen). Det var også en episode med popping hvor jeg skvatt temmelig kraftig av smellet og hoppet til, det var litt ekkelt og uventet. De sa jeg fikk maks av det de ville gi meg av både smertestillende og avslappende så det "var ikke mer å hente". Jeg har vanligvis høy smerteterskel (har f.eks født mine barn overhodet uten smertestillende og syntes det var greit). Jeg drikker ikke alkohol og bruker ikke andre rusmidler, er nokså overvektig (rett over 30 BMI) men veltrent så har mye kompakte muskler, om det har noe å si for hvordan kroppen tåler medisinene som blir gitt. Det synes også uvanlig lite på meg at jeg har smerter eller er dårlig, dette får jeg stadig tilbakemelding på fra ambulansepersonell og sykehuspersonell ifm akuttinnleggelser ift hjertet. De ier er lett å "lese meg feil" fordi jeg har så stor egenkontroll og ikke blir redd, og at det ser ut som jeg er friskere enn jeg egentlig er. Uansett - hvordan kan jeg henvende meg til legene ved sykehuset ved neste ablasjon for å få forklart at dette faktisk var veldig vondt sist, få dem til å forstå at jeg er hverken redd eller pysete, men rett og slett ikke ønsker den samme temmelig intense brennesmerten igjen. Og om det er noe annet de kan gi meg eller gjøre? Føler jeg ble litt avfeid sist med "jadda, alle tåler smerte forskjellig" men det er jo ikke dermed sagt at jeg skal ligge der og gjennomleve en ganske traumatisk og fæl smerteopplevelse i flere timer under en planlagt prosedyre i timesvis (5 timer sist). Er det noen "magiske ord" jeg kan bruke? På forhånd takk :)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er beklagelig at du ikke fikk adekvat lindring i forbindelse med inngrepet. 

Jeg har ikke forslag til noen magiske ord, men god kommunikasjon er nøkkelordet. Jeg synes du forklarte følelsene din fint i dette innlegget, og jeg vil anbefale deg å kommunisere på liknende måte med legene på sykehuset i forkant av inngrepet. Det er vanlig at du blir tatt i mot av lege dagen før, eller samme morgen som inngrepet. I denne samtalen er det viktig at du forklarer godt hvor ubehagelig det var sist gang og at du ønsker bedre smertelindring. 

Jeg håper du får god hjelp.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar