Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. mai 2014. Referansenummer: 4375

Hjerte/kar

Hjertekapasitet etter hjerteinfarkt

Moren min har hatt et hjerteinfarkt. Legen sier at hun har 51 % hjertekapasitet. Hva betyr det? Kan hun leve lenge med det? Hvordan vil det påvirke hverdagen?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 04. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Jeg er litt usikker på hva som menes med hjertekapasitet i spørsmålet ditt. Et hjerteinfarkt behøver ikke gi noen varig skade på hjertet, men kan gi en større eller mindre skade i hjertemuskelen som er forbigående eller vedvarer. Dersom skaden sitter i ve. side av hjertet kan det gi reduksjon av hjertets evne til å pumpe blod ut til kroppen (hjertets pumpekapasitet). Hjertets pumpekapasitet kan måles i % og kalles ejeksjonsfraksjon (EF). EF er redusert når den er under 50 %, 50 % og oppover regnes som normalt. Det kan være at det er dette du mener med hjertekapasitet. I så fall har moren din fortsatt normal pumpekapasitet etter sitt hjerteinfarkt. Et hjerteinfarkt som gir en varig skade kan gi andre forstyrrelser i hjertets arbeid uten at EF er redusert, og det kan gi redusert yteevne i hverdagen. En lege som bedre kjenner din mors sykehistorie vil kunne forklare nærmere hvilke konsekvenser hjerteinfarktet har på hjertefunksjonen og vil kunne ha på funksjonen i hverdagen, og om hun kan forvente forbedring.

Mvh Ellen H. Julsrud

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar