Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. mai 2014. Referansenummer: 4360

Hjerte/kar

Risiko for hjerteinfarkt

Min lege har gitt meg medisin for høyt kolesterol. Det var visst på 5 eller 6. Men mitt blodtrykk har alltid vært helt fint. Hva er risikoen for hjerteinfarkt med litt høyt kolesterol,men når blodtrykket er helt fint?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 13. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

 Det finnes flere kjente risikofaktorer for å få hjerteinfarkt eller angina pectoris, begge er tilstander som skyldes tilstopping eller nedsatt blodgjennomstrømning i hjertets kransårer. Høyt blodtrykk og høyt kolesterol er to viktige risikofaktorer. For øvrig er røyking, fysisk inaktivitet, diabetes, overvekt/fedme, psykososiale utfordringer som stress og derpesjon samt alder, kjønn og arvelig tendens til kransåresykdom risikofaktorer. Uten å vite noe om disse andre faktorene hos deg kan jeg ikke si noe om din risiko for hjerteinfarkt. Det finnes ulike risikokalkulatorer på internett som kan beregne risiko for død pga hjertesykdom som kan gi deg en pekepinn. Helsedirektoratet sin risikokalkulator er enkel i bruk. Evt kan du be om å få en ordentlig gjennomgang av risikoen din hos fastlegen, det har du rett på å få.

Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar