Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. mars 2014. Referansenummer: 4450

Hjerte/kar

Aortaaneurysme og fysisk aktivitet

Jeg fikk oppdaget aneurysme av aorta ascendens på 4,5 cm ved et sykehus i Tyskland for 2 1/2 år siden. Var lagt inn pga brystsmerter som viste seg å være pericarditt. Siden har jeg gått til kontroll først på Drammen sykehus, nå på Tønsberg. Juni 2013 var den vokst til 4,7 cm på et snaut år. Det jeg får lite opplysninger om er hvordan jeg skal "leve" hver dag, aktivitetsnivå etc. Vet at jeg kan fly. Jeg er i ganske god form,men blir fortere sliten enn før. Når bør jeg opereres? Er ca 158 cm og 66 kg.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 05. mars 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for din henvendelse

Man legger særlig vekt på velregulert blodtrykk og at blodtrykket ikke ligger for høyt over tid og under trening/aktivitet hos personer med utvidelse av hovedpulsåren (aneurysme). Blodtrykket bør derfor jevnlig følges opp hos fastlegen. Vanlig aktivitet i dagliglivet er som regel helt uproblematisk, og ofte kan man drive med lett til moderat kondisjonstrening. Jeg vil anbefale deg å be spesialisten som følger deg opp om å gi deg mer spesifikke råd om hvor hardt du kan belaste deg og evt om det er noen typer aktivitet du bør unngå. Spesialisten kjenner best til din sykdomssituasjon og utvikling over tid. En del statiske aktiviteter og styrkeøvelser der man har lett for å holde pusten gir ofte høy blodtrykksstigning og bør unngås. Det er også viktig å ta hensyn til signaler kroppen gir ved aktivitet.

Det er mange aspekter som vurderes i forhold til operasjonstidspunkt av et aneurysme i aorta ascendens (utvidelse av første del av hovedpulsåren), bl.a. størrelse, hvor raskt aneurysmet øker i størrelse, symptomer og påvirkning på hjertet. En stor økning i størrelsen av aneurysmet el annen negativ utvikling i fht hjertet vil medføre hyppigere kontroller hos spesialist som fortløpende vurderer om det nærmer seg tid for operasjon.

Lykke til videre!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar