Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. mars 2014. Referansenummer: 4418

Hjerte/kar

Behandling av høyt kolesterol

Hei. Lang historie m dårlig rygg, operert (akutt) i -95, ny op aug. 2013. Osteoporose påvist allerede ved 40 års alder,nå nesten normale verdier. Mye artrose i ledd, også rygg, skal vurderes for ny op m avstivning i mai. Har de senere år hatt tendens til litt høyt kolesterol, men ikke medisinert før des 2013, måling viste da totalkolesterol på 7,3 og høyt LDL. Opptatt av sunt kosthold, spiser nesten ikke melkeprodukter, lite fett, nesten ikke rødt kjøtt, spiser mye fisk, røyker ikke. Har ikke noe å gå på ang kosthold, syns jeg. Ikke kjent fam.historie m høyt kolestrol eller hjerte/kar sykdommer.
Spiste 10-20 mg Simvastatin i 1 mnd og ny måling viste da totalkolesterol 5,2 og fint HDL. Spiste videre ca 10-15 tabl Simvastatin 10 mg og kuttet så ut. Fikk mer smerter i muskler og ledd. Drikker tran og tar ekstra Omega 3. Har nå gått ned 6 kg siden januar (= veier 60 kg og 168 høy)trener mye, har nettopp vært 4 uker på Hokksund rehab med mye trening, spiser sunt, store mengder salat, frukt, mye fisk og lite brød og usunt fett. Røyker ikke, drikker ikke øl eller brennevin, men kanskje 3-5 glass vin i uka.
Kolesterol dannes hovedsaklig i leveren, leser jeg. Jeg spiser en del Paracet pga ryggsmerter og sover ofte på 1000-1500mg. Tåler ikke Ibux/Ibuprofen etc pga betennelse i magesekk i flere år. Siden jeg får i meg svært lite kalsium i kostholdet, spiser jeg Calcigran Forte 500 mg + 400 mg Magnesium (mye plaget m kramber i bein og føtter), K2 vitamin, multivitamintablett. Ellers å anmerke er stress, noe depresjon, dårlig søvnkvalitet både pga smerter og psykiske vansker, er i en vanskelig livssituasjon m samlivsbrudd, men jeg har vansker med å godta det som forklaring selv om jeg forstår at det kan påvirke. Ny blodprøve 24. mars viste igjen høyt kolestrol =6,8 og LDL var høyt. Så da hjelper det ikke verken m sunt kosthold, mye trening og ned i vekt. Og jeg spiser igjen Simvastatin 10 mg selv om jeg syns det forverrer muskel og leddsmertene.
Er det noe annet jeg kan gjøre, har dere noen forklaring? Er det leveren min som fusker pga mange år m smertestillende med? Er Cacigran Forte uheldig?
Håper på svar. Anne

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kolesterolnivået kan påvirkes av livsstil, men er langt på vei påvirket av arv også. Høyt kolesterol er forbundet med økt risiko for hjertesykdom, men er kun en av flere risikofaktorer. Dessuten er det også individuelt hvor godt man "tolererer kolesterolet". Det betyr at noen pasienter kan ha høye verdier uten å få sykdom, mens andre får sykdsom selv ved moderate verdier. Hvordan det går med den enkelte er selvsagt umulig å si på forhånd. Om man skal behandle pasienten med kolesterolmedisiner for å forebygge hjertesykdom, avhenger av pasientens totale helsesituasjon. Alle de andre risikofaktorene må også vurderes. Hvis legen kommer til at pasientens totale helsesituasjon tilsier en forhøyet risiko for hjertesykdom kan behandling være aktuelt. I denne sammenhengen er det viktig å legge til at medisinsk behandling av høyt kolesterol ikke er noen kur, men i mange tilfeller en livslang vedlikeholdsbehandling. Stopper man behandlingen, går kolesterolet opp igjen. 

Spørsmålet er om du trenger medisinsk behandling av kolesterolet ditt eller ikke. For å vurdere dette, finnes det flere kalkulatorer på nettet som beregner din totale risiko og sier noe om du bør behandles eller ikke. Jeg mangler opplysninger om HDL-nivå, blodtrykk, diabetes for å si noe nærmere om dette. Jeg synes derfor du skal ta opp med legen din igjen om du trenger slik behandling eller ikke. Jeg mener at paracetbruken og caligran forte ikke har noe med kolesterolnivået ditt å gjøre i denne sammenhengen. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar