Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. mars 2014. Referansenummer: 4456

Hjerte/kar

Brystsmerter etter hjerteoperasjon

Hei Wasim. Jeg er bypass operert, har plager med periodisk moderate smerter midt i brystet i høyde med brystvortene og oppover. Smertene opptrer i hvile, og kan reduseres ved å rape luft. Stress testing på ergometersykkel viser høy ytelse uten symptoner, puls og trykk helt ok. Ultralyd av hjerte og blodårer, collum/abdomen/lysker fint resultat nylig. Går på forebyggende hjertemedisin. Mistanke om at plage kommer fra fordøyelsesystemet, byttet til Plavix for å minske syreproduksjon og oppstøt. Har påvist sår tolvfingertarm nylig v/gastroskopi og bruker Somac for lindring. Noe forbedring men smerter kommer fortsatt tidvis, og synes å ligge midt i arret fra bypass operasjonen. Har fått forslag om undersøkelsen "Myocardscintigrafi farmakologisk stress". Kan du uttale deg om hensiktsmessighet, erfaring og evnt fare ved en slik undersøkelse? Har du andre forklaringsvariabler? Bør undersøkelsen gjennomføres?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmålet

Dersom en pasient får brystsmerter selv etter å ha gjennomgått en bypass-operasjon, er det viktig å slå fast om smertene skyldes hjertesykdom eller ikke. Ut i fra det du beskriver, har legene dine tenkt nettopp på dette og du har blitt svært godt undersøkt. Funnene taler ikke i retning av at smertene skyldes tette eller trange blodårer nå.

Du spør spesielt om myocardscintigrafi. Dette er en av flere metoder som kan brukes i utredning av årsak til brystsmerter. Myocardscintigrafi er en robust undersøkelse som kan si noe om det er deler av hjertemuskelen som får for lite blodforskyning (pga trange eller tette blodårer). Hos pasienter som har gjennomgått behandling av trange årer (slik du har) regnes scintigrafi som sannsynligvis den beste metoden for å undersøke tilbakevennende smerter.

Myocardscintigrafi kan gjøres både med sykkel eller farmakologisk. Forskjellen er at på sykkelen er syklingen som får opp pulsen og belaster hjertet, mens det ved farmakologisk belastning er et medikament som får opp pulsen. Metodene regnes som sikre og trygge.

Spørsmålet er om du skal gjennomføre en slik test. Som sagt, ut i fra det du forteller, virker det ikke som om du har noe flere tette eller trange årer. Kanskje skulle du derfor si deg fornøyd. På den annen side, hvis dette er noe du stadig går rundt og tenker på og engster deg over, kan scintigrafi være en bra avklaring.

Når det gjelder andre forklaringer på brystsmertene, er det veldig vanskelig. Det kan være veldig mange ulike årsaker, som ikke har noe med hjertet å gjøre i det hele tatt. Her må nok fastlegen din gå metodisk til verks, sannsynligvis undersøke deg over tid, for å finne den egentlige årsaken.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar