Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. mars 2014. Referansenummer: 4443

Rettigheter

Søknad om yrkesskadeerstatning

Hvem kan hjelpe meg med å søke på yrkesskadeerstatning ved kols ? evnt hvor finner eg søknadskjema. Har prøvd fastlegen, men han hadde lite kjenskap til dette.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. mars 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er to yrkesskadeerstatningsordninger. Den ene ligger i folketrygden. Her er det Nav som har søknadsskjema. Den andre ordningen er arbeidsgivers lovpålage yrkesskadeforsikring. Her må du høre med arbeidsgiver hvilket forsikringsselskap du skal ta kontakt med. Er du ikke lenger i arbeid er det forsikringsselskapet til din siste arbeidsgiver som er ansvarlig.

Nav kan hjelpe til med å fylle ut søknaden som skal til dem. Ellers er det slik at mange av opplysningene blir samlet inn i forbindelse med saksbehandlingen. For eksempel vil Nav i mange tilfeller henvise til en yrkesmedisinsk utredning. Der vil yrkeshistorikk, yrkespåvirkning og andre mulige årsaker til din kols bli kartlagt.

Forsikringsselskapet vil ofte vente med å treffe en avgjørelse til saken er ferdigbehandlet i Nav eller Trygderetten. De vil som oftest legge til grunn de samme vurderingene som Nav/Trygderetten.

Hilsen Atle Larsen

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar