Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. mars 2014. Referansenummer: 4459

Lunge

Astma, vær og hjelpemidler

Hei.
Jeg er en kvinne på 43 år. Har påvist astma med kronisk bronkitt. Men har den senere tid oppdaget mange allergier og matvareinntoleranser som kanskje påvirker astmaen.Vet også at når det er fuktig luft så får jeg veldig mye mere slimdannelser i lunger og sliter veldig med pusten. Går hver uke til fysikalsk behandling pga dette, og rett før jul var jeg også innlagt på sykehus. Merker at det å bruke badstu har en veldig god effekt. Vet at det å reise på ferie i sydligere strøk om sommeren også har en god effekt. Har tenkt jeg skal prøve sydligere strøk på vinteren, men hører at det mange steder er veldig fuktig og da vet jeg ikke om jeg tør. Vi har også kjøpt inneavfukter som brukes i hytte og hus, slik at jeg skal ha et bedre inneklima. Men så lurere jeg på om jeg har noen andre rettigheter eller om det finnes andre hjelpemidler, som kan gjøre at jeg kan puste optimalt enten det er ute eller inne?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved astma er det mange ting som kan påvirke tilstanden. Vanligvis er det slik at væromslag kan ha betydning, og mange vil oppleve et opphold i Syden som positivt. Men man har ingen garanti for dette før man har prøvet det selv. Dette må man betale selv. Et viktig punkt uansett er at man må sikre seg at behandlingen for sykdommen til enhver tid er tilpasset best mulig, og at medisinene brukes riktig. Hvis ikke er man mer utsatt for variasjon i sykdommen. Det er også viktig at man ikke utsetter seg for påvirkninger av stoffer som man vet kan fremkalle forverringer i tilstanden.  Det kan fås varmemaske til utendørs bruk på kalde dager. Det er usikkert om andre behandlingshjelpemidler kan bedre tilstanden ytterligere. Anskaffelse av luftrenser hjemme kan være effektivt for noen, men erfaringene er svært forskjellige.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar