Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. mars 2014. Referansenummer: 4429

Hjerte/kar

Atrieflutter og trening

Fått en diagnose: atrieflutter, CHADSVASC 0. Startet med Marevan 2,5 mg, 3 tabl. pr dag for å få opp INR, hva med trening i tillegg? Sykkel eller rulleski med moderat belastning.
Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 23. mars 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmålet ditt

Atrieflutter er en rytmeforstyrrelse som har opprinnelse i et av hjertets forkamre. Som alle andre rytmeforstyrrelser  kan det medføre at hjertet ikke pumper blod til kroppen like effektivt som ved normal hjerterytme, særlig hvis atrieflutteren går raskt. Blodstrømmen gjennom hjertet blir også mer turbulent og kan medføre dannelse av blodpropper, som kan forsvinne videre ut av hjertet og sette seg fast i mindre blodårer ute i kroppen. Atrieflutter behandles som regel med konvertering til normal hjerterytme enten med medikamenter eller med elektrisk støt. Videre bruk av forebyggende rytmemedisin er også vanlig. Dersom atrieflutteren er tilbakevendende kan det være aktuelt med ablasjonsbehandling (behandling der man fjerner eller blokkerer de unormale elektriske signalene i hjertet). I tillegg behandles man med Marevan for å forhindre dannelse av blodpropper. 

Trening er som regel sunt for hjertet. Generelt sett kan man som oftest trene dersom man har diagnosen atrieflutter. Etter konvertering av atrieflutter anbefales det kun lett aktivitet de første 6 ukene, f.eks. lette gåturer. Man anbefaler generelt sett ikke trening med høy intensiet hos pasienter med diagnosen atriflutter. Atrieflutter som kommer og går kan også komme under trening. Om man merker at man har fått atrieflutter skal man avslutte treningen og oppsøke lege. Det gjelder også dersom man får det i hvile. Man vil som oftest ved atrieflutter ikke greie å yte like mye ved en gitt intensitet, som når hjerterytmen er normal. Uttalt tungpust, unormalt rask pulsstigning, raskt stivhet i muskulatur/”melkesyre” , svimmelhet og brystsmerter kan være tegn på rytmeforstyrrelse og at hjertet strever mer enn ellers under aktivitet. Pulsklokker vil ofte ikke være pålitelige ved rytmeforstyrrelse.

Før man starter opp med trening bør man ha fått avklart hvordan hjertefunksjonen er. Dersom man har pågående atrieflutter, fordi man venter på behandling, må frekvensen på atrieflutteren være godt regulert før man starter med treningen. Min anbefaling er at du får en vurdering fra fastlegen eller sykehuslegen som har behandlet deg i fht hvordan du bør el ikke bør trene.

Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar