Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. mars 2014. Referansenummer: 4427

Lunge

Nedsatt lungefunksjon og flytest

Hei,

Jeg har sykdommen relapsing polychondrities som gjør at lungekapasiteten blir nedsatt. Ved siste måling hadde jeg FEV 1 på 28 %, men fortsatt har jeg oksygenmetning på godt over 90 %. Jeg lurer på om jeg kan trenge oksygen på flaske når jeg skal på lengre flyturer og ved opphold på over 2000 meters høyde. Jeg skal til Etiopia i sommer, og være der 3 uker.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Tilstanden du har gir betnnelsesreaksjoner i bindevev og har nok rammet lungene dine. Det er ikke mulig å si hva som vil skje i forbindelse med langvarig flyreise uten å gjøre en nærmere undersøkelse. I kabinen på flyet vil lufttrykket være noe nedsatt når man flyr høyt og lenge. Jeg vil anbefale at du blir henvist til en HAST-undersøkelse på en større lungeavdeling eller på Glittreklinikken. Under denne testen får du puste i luft med samme oksygeninnhold som under en flytur. Da kan man også prøve ut og tilpasse den mengden oksygen man eventuelt trenger. Det er en god undersøkelse som gir deg trygghet når du skal ut på en lengre flytur.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar