Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. mars 2014. Referansenummer: 4424

Lunge

Kols og uklare symptomer

Hei! Jeg er en mann på 43 år som har fått diagnosen KOLS, og skal nå ta røntgen av lungene. Jeg begynte veldig tidlig å røyke, jeg begynte som 16-åring. Etter jeg ble 20 år, røkte jeg i gjennomsnitt 40-45 sigaretter pr. dag. På det meste har jeg røkt 60 sigaretter på en dag. Det er nå 17 uker siden jeg sluttet å røyke, og det er jeg stolt av å ha klart. Jeg har endel av symptomene på lungekreft som er listet opp her: pusteproblemer, brystsmerter, hoste og tretthet men jeg har ikke hatt lungebetennelse eller vekttap. Tvert i mot, jeg er veldig overvektig, er 183 cm høy og veier 145 kg. Mamma har operert bort et bryst etter brystkreft, er dette med på å øke risikoen for lungekreft? Hvis det er lungekreft jeg har, vil det øke sjansen min for å klare meg at jeg har sluttet å røyke? Kan også nevnes at jeg store deler av livet er blitt utsatt for passiv røyking, både som barn og voksen. Tror dere de plagene jeg har kan være lungekreft? Venter spent på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det er veldig bra at du har greid å slutte å røyke når du startet så tidlig! De symptomene som du beskriver er ganske uspesifikke og kan passe med flere forskjellige diagnoser. Det er godt mulig at din kols og overvekt kan forklare alle symptomene. Jeg vil anbefale deg at du tar opp dette spørsmålet med din egen lege, slik at du eventuelt kan henvises til andre tilleggsundersøkelser hvis man finner grunn til det. Brystkreft hos din mor øker ikke sjansen for lungekreft hos deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar