Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. november 2014. Referansenummer: 5897

Hjerte/kar

Hormonspiral og kransåresykdom

Hvorfor skal man ikke bruke hormonspiral hvis man har en kransåresykdom?. Kan man få tette årer av å bruke hormonspiral?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke funnet noen studier som spesielt har sett på sikkerheten ved bruk av hormonspiral hos kvinner med kransåresykdom. Årsaken til at man likevel anbefaler forsiktighet, eller til og med å unngå bruk av hormonspiral i denne pasientgruppen er antageligvis mest for sikkerhets skyld. Det finnes en teoretisk mulighet for at hormonene i spiralen kan påvirke kolesterol og syke kransårer på en negativ måte. Men om dette egentlig har noen praktisk betydning er uvisst. Det beste er å følge anbefalingene fra legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar