Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. november 2014. Referansenummer: 5843

Hjerte/kar

K2-vitamin mot åreforkalkning?

Det skrives for tiden mye om vitamin K2. Ha selv Angina Pectoris og 3 stents, vil K2 hjelpe med og bygge ned åreforkalkning?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

(2)
Besvart 10. november 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Spørsmål om K2-vitamin har vært besvart her tidligere, og jeg vil inntil videre henvise til disse. Se bl.a. dette fra 23. oktober 2014: http://www.lhl.no/spor-eksperten/sporsmal/Tilskudd-med-K2/, og dette fra 15. mai 2014: www.lhl.no/spor-eksperten/sporsmal/tilskudd-av-vitamin-k/

Vitamin K bidrar til normal koagulering (levring) av blodet. Det er ikke publisert noe forskning om hvorvidt tilskudd med K2 hjelper mot angina eller om det kan reversere åreforkalkning. Vi kan ikke benekte at det er mulig, men så lenge det ikke finnes direkte, eksperimentelle bevis, er det ikke mulig å anbefale det.

Legemiddelverket gikk nylig ut med en advarsel mot endel av påstandene om K2: K2 markedsføres med tvilsomme påstander.

Vær oppmerksom på at vitamin K-tilskudd kan motvirke effekten av Marevan, dersom du bruker det. I alle tilfeller er det viktig at du informerer legen din om du tar kosttilskudd. 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Vis alle spørsmål og svar