Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. november 2014. Referansenummer: 5976

Lunge

Kan man forveksle sarkoidose og kreft?

Hvor stor er sannsynligheten for at man tar feil av sarkoidose og kreft etter sarkoidosediagnose fra radiolog og lege? Har fått den diagnosen, men er livredd for at de tar feil.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. desember 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Sarkoidose er en tilstand som gir en helt spesiell betennelsesreaksjon. Dette kan man avklare sikkert ved mikroskopi av biopsi fra vev som er affisert. Oftest er det lungene som er angrepet. Røntgenbildet har ofte så typisk utseende at man ikke alltid går til det skrittet at man foretar biopsi. Det kan ofte samtidig måles forhøyet ACE (et enzym) i blod. Er man i tvil vil legen foreta en biopsi, men ofte er røntgenbildet, eventuelt supplert med CT-røntgen av lungene, ganske entydelig. Det skal veldig mye til å forveksle denne diagnosen med kreft. Som regel vil en krefttilstand med samme utbredelse medføre en uttalt sykdomsfølelse forskjellig fra det man finner ved sarkoidose.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar